Konkurranser i yrkesfag styrker både skole og næringsliv

Når Utdanning øst sparker i gang årets Finnmarksmesterskapet i Yrkesfag tirsdag 9. februar, gjør de det med kunnskapen om at yrkesfagkonkurranser hever kvaliteten på utdanninga og at næringslivet får flere fagutdannede utøvere. Det viser resultatene fra de videregående skolene de siste årene. Karakterene blir bedre og elevene gjennomfører!Vinnere av Finnmarksmesterskapet 2017 står på rad og rekke på scenen. - Klikk for stort bildeHer stolte Finnmarksmestere samlet på podiet i Kirkenes i 2017. Nå skal nye mestere kåres! Stig Nytun

Et digitalt løft

Årets Finnmarksmesterskap er spredt over alle skolene i Finnmark, med Kirkenes videregående skole som digital koordinator og seremonimester. Selvsagt er det koronaviruset som har ført til at arrangørskolen tar i bruk digitale verktøy, men det er imponerende å se at skolene i fylket kan tilpasse seg alvorlige smitteverntiltak og gjennomføre et så krevende opplegg som dette. Rektor Øystein Hansen ved Kirkenes videregående skole er full av lovord over faglærere og elever som tar fatt på bulkete bilskjermer, delikate oppskrifter, festfrisyrer, krevende pleiepasienter og andre yrkesoppgaver som skal løses i fremtidas Finnmark. «Alle har så langt løst oppgavene med kreativitet og godvilje», sier han, og legger til at han er sikker på at de vil takle de digitale utfordringene når konkurransedagen kommer.

Distansekonkurranse

Opplegget forutsetter at elevene gjennomfører konkurransene på sin egen skole, med felles start og slutt for elevene i samme fag. Joakim Pettersen som er ansvarlig for det praktiske opplegget, sier at de skal bruker Teams som hjelpemiddel/digital flate i de enkelte konkurransene. I tillegg vil det bli brukt eksterne webkamera på pc, og mobiltelefon med kamera i Teams dersom man vil ha nærbilder eller film, med og uten lyd.

Publikum kan følge med

Konkurransene streames i samarbeid med iFinnmark, med visning på iFinnmarks plattformer, og på nett- og facebooksidene til Kirkenes videregående og TFFK. Dette gjøres adskilt fra konkurransene i Teams. Pettersen arbeider for å få konkurransen ut til publikum «Slik det ser ut nå har vi mulighet til å få live-sendinger fra alle deltakende skoler, men det betinger at vi har noen personer på hver skole som kan filme og eventuelt kommentere under innslagene fra skolen. Det vil bli gitt nødvendig opplæring til filmingen, men det skal være så enkelt at til og med rektorer skal kunne greie det», legger han spøkefullt til. Informasjon om linker til sendingene vil bli lagt ut på facebooksidene til TFFK og Kirkenes videregående, og der vil publikum også finne en sendeplan og oversikt over hvilke fag som er med i konkurransen.

Digitalt ArcticSkills, men ikke YrkesNM

Finnmarksmesterskapet er kvalifisering til ArcticSkills som også blir arrangert digitalt i år. Planlegginga og gjennomføringa av FM er med på å bygge en plattform for AS. Samtidig arrangerer Murmansk fylke sin regionale kvalifisering digitalt, og prosjektleder i AS, Robert Flatli, understreker at erfaringene fra de to regionale konkurransene vil bli drøfta på styremøte i ArcticSkills seinere i februar. «Vi skal gjøre vårt ytterste for videreføre prosjektet og nå de målene vi har satt oss for yrkesfagene i Barentsregionen» sier han bestemt.