Språk

 

Kildekritikk

Viktig å huske på om sitater - Klikk for stort bilde

Hovedregelen for god kildebruk er klar; Hvis du bruker andres tekster som kilde, må du opplyse om dette. Dersom du ikke gjør dette kan du bli beskyldt for plagiat. 

Vurdering av kilder.

 

Elev som leser bok på biblioteket - Klikk for stort bilde

 

 

 

Forfatter

Når du vurderer kvaliteten på informasjonen du skal bruke i oppgavene dine, er det viktig at du også ser på hvem som står bak informasjonen som du bruker. Det kan være lurt å sjekke om denne personen har gitt ut noe før og  hvem vedkommende er. Er den faglige bakgrunnen oppgitt?  På enkelte nettsteder så står ikke slike ting oppgitt. Da kan det være lurt å sjekke flere lenker. Man bør vurdere troverdigheten av artikkelen basert på f.eks hvilke organisasjoner/institusjoner som står bak.

Oppdaterte opplysninger

Det er alltid en god ide å sjekke når boka du bruker ble utgitt. Er opplysningene i boka aktuelle oppdatert i forhold til det du trenger. Finnes det noe. andre, mer oppdaterte bøker du heller bør bruke.Men det er ikke nødvendigvis sånn at all eldre kunnskap er utdatert kunnskap. Det varier litt alt ettersom hvilket fagområde du jobber med. 

Det er alltid lurt å sjekke når nettsiden sist ble oppdatert.

Hva er artikkelen basert på?

Det er viktig når man leser en artikkel i en bok eller en artikkel på nettet, at man legger merke til hvilke vitenskaplige spor som forfatteren legger igjen. Hvor har vedkommende hentet opplysningene fra? Hva bygger forfatteren sine påstander på? Aviser, blogger og sosiale medier er ikke regnet som kilder når man skriver akademiske oppgaver.

Objektivitet 

I utgangspunktet så bør en tekst være mest mulig nøytral. Dette er viktig å tenke på når man leser artikler som er gitt ut av  interesseorganisasjoner. Deres oppgave er å informere og å påvirke leserne. Disse sidene har nyttig informasjon, men det er lurt å oppgi flere forskjellige kilder. Kilder som har en annen vinkling på saken. 

Design

"Det er ikke alltid den kaka som er penest pynta som smaker best". En nettside kan se veldig flott ut med flott design. Sjekk alltid innholdet nøye før du vurderer nettstedet. Er det språkfeil, nettsteder som ikke virker, slurvete oppsett, så er det et dårlig tegn. Om det oppgies referanser, lenker til de som vil vite mer og lett å finne frem på siden, så er det et godt tegn.

Det er viktig å vite hvordan du kan finne den rette informasjonen du trenger når du skal skrive oppgaver.

Til høyre i menyen finner du noen lenker som kan hjelpe deg Her finner du noen lenker med tips til hvordan skal se etter og hvordan du skal sitere kildene du bruker. 

Lykke til !