Dissekering i Biologi 1

Å dissekere i biologi er spennende! Å dissekere betyr å skjære opp det man studerer, og biologi handler mye om å finne ut hvordan vi ser ut inni oss. Her studerer elevene organer fra en sau.

 

Vi ser to hender som holder i et hjerte, og en hånd som skjærer i hjertet med en skalpell - Klikk for stort bildeDen skarpe skalpellen brukes til å skjære i hjertet! Kirkenes videregående skole

    

Kompetansemål

I Biologi 1 er ett av målene å bli kjent med oppbyggingen til flere organsystem og hvordan de henger sammen. Det er selvsagt noe annet å lære om et organs oppbygning og funksjon når du har fått undersøkt et ekte eksemplar av det, så like etter vinterferien fikk Biologi 1 elevene utdelt fire sett med organer fra sau.  Her fikk elevene utdelt skalpell, frakk og hansker, samt en engasjert biologilærer.

Likheter mellom sau og menneske

I tillegg til å se likhetene mellom sau og menneske når det kommer til indre organer, så fikk elevene bli kjent med biologifaglige arbeidsmåter (disseksjon og mikroskopering). Mange tok kjapt skalpellen, mens andre fikk stå litt på siden å observere. Det ble det mye snakk om kroppens oppbygging, livsstilssykdommer og fordøyelsessystem, men også om framtidige utdanningsvalg både innenfor og utenfor Biologi. 

 

To elever dissekerer en sau. - Klikk for stort bildeDet er spennende å se hvordan organser ser ut, og om det elevene har lært stemmer med virkeligheten. Kirkenes videregående skole