Vg2 Anleggsteknikk gjør kunstgressbanen i Bjørneparken klar for kamp!

Elevene ved anleggssavdelinga i Bjørnvatn har flyttet klasserommet ut og har ryddet snø fra kunstgressbanen i Bjørneparken. En stolt lærer forteller om dyktige og positive elever som med stor dyktighet håndterer både hjullastere og dumpere.

Oppdrag fra Bjørnevatn Idrettslag.

Hvis du nylig har tatt deg en tur til Bjørneparken, har du kanskje lagt merke til at kunstgressbanen i Bjørneparken allerede er grønn. Det er elevene våre ved anleggssavdelinga i Bjørnvatn som har ryddet bort snøen i Bjørneparken. Med stor dyktighet har elevene håndtert hjullastere og dumpere, og fått verdifulle erfaring om nøyaktighet og samhandling i et arbeidsmiljø. Elevene opplever arbeidet som både utfordrende og engasjerende samtidig og det føles godt å gjøre en jobb som blir satt pris på.

Foto: Fra styrehuset i  hjullasteren ser vi en hjullaster som dytter snø opp i en dumer og en hånd på rattet inne i styrhuset.  - Klikk for stort bildeHjullasteren håndteres med stor dyktighet og presisjon. Elisabeth Bade

Praktisk arbeid som metode for læring og forståelse.

Det praktiske arbeidet har en positiv innvirkning på elevenes læring og forståelse av anleggsfaget. Elevene opplever arbeidet som mer utfordrende. Det at de får jobbe utenfor skolens område øker engasjementet i oppgavene.

Gjennom det praktiske arbeidet trener elevene på flere viktige aspekter ved anleggsfaget:

  • Samhandling og samarbeid: Elevene lærer å jobbe sammen med andre maskiner og kollegaer, inkludert oppstilling og koordinering med hjullastere og dumpere i forbindelse med lasting. De bruker radio for å holde kontakt og kommunisere med hverandre under arbeidet.
  • Variasjon og nytteverdi: Ved å delta i prosjekter som å rydde snø fra idrettsbaner, får elevene variasjon fra det vanlige øvingsområdet og de bidrar til lokalsamfunnet.
  • Håndtering av maskiner og utstyr: I praksis lærer de å håndtere hjullastere og dumpere, og de får erfaring med lasting, tipping, graving og rørlegging.
  • Problemløsning: Elevene kan møte utfordringer i det praktiske arbeidet, som fastfrossen snø i dumperkassen, som de må finne løsninger på.
  • Forståelse for yrket: Gjennom praktisk arbeid får elevene en bedre forståelse for hva yrket innebærer, inkludert fysisk arbeid i ulike værforhold.
  • Nøyaktighet og presisjon: Arbeidet på gressbanen krever stor nøyaktig for å unngå å ødelegge underlaget. Elevene må jobbe med omhu og læreren forteller stolt hvor rolige og dyktige elevene er og at de klarer å balansere produktivitet med forsiktighet og dermed unngå skade på gressbanen samtidig som de får jobben gjort.
Foto: Læren viser med hånden på gressbanen at snøen er fjernet - Klikk for stort bildeHer viser faglærer Per Stiby hvordan snøen er fjernet samtidig som ikke et eneste kunstgresstrå er skadet. Elisabeth Bade

Skolen, lærerne og det sosiale miljøet.

Vg2 Anleggsteknikk er ei landslinje, det betyr at alle elever i Norge kan søke på linja. Elevene forteller mye positivt om lærerne og det sosiale miljøet. De beskriver skoledagen som en god blanding av teori og praksis, med tre dager teori og to dager praksis. I praksisperiodene lærer de ferdigheter som graving, lasting, rørlegging, opplasting, tipping og samhandling.

Elevene forteller om at lærerne er flinke til å følge opp, og de føler at lærerne bryr seg om dem. Lærerne holder kontakt selv når elevene er syke eller ikke møter opp på skolen, noe som føles trygt og godt.

Elevene beskriver også et godt sosialt miljø utenom skolen. De kommer fra forskjellige steder, og har bygd opp et fint klassemiljø. Samarbeid i prosjekter bidrar til et godt miljø fordi elevene må samhandle for å lykkes med oppdaget.

En god miks av teori og praksis.

Foto: En hjullaster heller snø over i en dumper - Klikk for stort bilde Elisabeth Bade

Fordelingen mellom teori og praksis er tre dager med teori og to dager med praksis i en vanlig skoleuke. I teoridagene har de blant annet norsk, samfunnsfag og bransjefag spesifikke for anleggsteknikk. Praksisdager består av kjøring og opplæring i ferdigheter som graving, lasting, rørlegging, opplasting, tipping og samhandling med andre maskiner.

Godt klassemiljø.

Variert bakgrunn ser ut til å ha en positiv innvirkning på klassemiljøet. Klassene er små med 15 elever per klasse, noe som kan bidra til tettere samhold. Samarbeid i prosjekter lærer elevene å jobbe med forskjellige personer, noe som er en viktig for å fungere godt i arbeidslivet de skal ut i.

Ferdigheter utvikles gjennom praktisk arbeid.

Foto: Inne i bilen kommuniserer faglærer med elevene via radio - Klikk for stort bildeFaglærer Per Stiby følger nøye med på elevene sine og kommuniserer med dem via radio. Elisabeth Bade

Gjennom praktisk arbeid utvikler elevene ferdigheter innenfor anleggsfaget, både tekniske og knyttet til samarbeid og arbeidslivets krav. Elevene lærer å kjøre og betjene ulike anleggsmaskiner som hjullastere og dumpere, og får praktisk erfaring med lasting, tipping, graving og rørlegging. De lærer også å bruke spaker og innstillinger på maskinene, lese informasjon på skjermen og bruke kamera for å se bak maskinen.

Mange og spennende muligheter etter skolen.

Etter fullført skolegang går de fleste elevene ut som lærlinger. Skolen har god kontakt med bransjen, og representanter fra bedrifter kommer for å intervjue elever for lærlingplasser. Noen elever velger å fortsette på skolen, for eksempel ved å ta mekanikerlinjen for å få ytterligere fagbrev eller påbygg som gir studiekompetanse. Vg2 Anleggsteknikk gir kompetanse som er etterspurt i anleggsbransjen. Arbeidet kan innebære fysisk krevende oppgaver som å jobbe i grøfter eller reparere maskiner og bransjen påpeker viktigheten av oppmøte, lite fravær og fysisk form.